Motorbediening

3 soorten motorbediening:

  • via bediening met schakelaar (opbouw of inbouw)
  • via bediening via RTS (draadloze bediening)
  • via IO (met de afstandsbediening is een zeer breed programma aan radiografisch bestuurbare producten van andere fabrikanten gemakkelijk te bedienen. Denk hierbij aan verlichting, verwarming, dakvensters etc)

Schakelaar

Dit is de meest eenvoudige en meest betrouwbare bediening van een electromotor. Het grote nadeel van een schakelaar is dat deze plaatsgebonden is.  U kunt het product alleen bedienen op de plek waar de schakelaar geplaatst is.

De producten in boven- en benedenstand stoppen automatisch. De schakelaar heeft hier geen invloed op en handmatig stuur je het product naar een tussenstand. Schakelaars zijn te verkrijgen in een terugverend (naar 0 stand) type en vaste stand. Voordeel van een schakelaar met een vaste stand: de schakelaar hoeft niet vast gehouden te worden. Voordeel van een schakelaar met een terugverende stand: u houdt zichtcontact op het product waardoor bij eventuele calamiteiten meteen ingegrepen kan worden. (ingebouwde veiligheid)

U heeft keuze uit opbouw- of inbouwschakelaars. Er kan een inbouwschakelaar worden toegepast mits inbouwvoorzieningen getroffen zijn.

 

Somfy RTS

'Radio Technologie Somfy’ ofwel RTS is een draadloze radio technologie speciaal ontwikkeld voor in- en rondom de woning. Somfy RTS wordt al jaren toegepast voor de bediening- en automatisering van onder andere: terrasschermen, buiten- en binnenzonwering, rolluiken, horizontale buitenjaloezieën, gordijnrails en garagedeuren.

Voordelen van RTS:

• Bewezen technologie (meer dan 4 miljoen installaties wereldwijd)
• Meer dan 20 meter bereik door twee betonnen muren of vloeren
• Samenwerking tussen alle RTS toepassingen
• Groot assortiment afstandsbedieningen

 

Somfy IO®

Somfy introduceert in 2010 een volledig programma io-homecontrol® motoren en besturingen voor zonweringen, rolluiken, screens en garagedeurmotoren. Dit is een unieke, nieuwe radiografische besturingstechniek waarmee een groot aantal verschillende toepassingen in zowel bestaande als nieuwe woonhuizen draadloos bediend kunnen worden, met slechts één io-homecontrol® afstandbediening.

Wat houdt io-homecontrol® in?

Bij io-homecontrol® apparaten gaat het niet meer alleen om de door Somfy gemotoriseerde zonweringen, rolluiken, screens of garagedeuren, maar om een breed programma radiografisch bestuurbare producten dat ook door andere fabricanten geleverd wordt, zoals verlichting, verwarming, dakvensters, ventilatie, airconditioning, deursloten, toegangshekken en warmtepompen. Dit programma wordt doorlopend uitgebreid, waardoor u in huis iedere keer weer extra mogelijkheden krijgt om een bouwsteen toe te voegen aan een bestaande io-homecontrol® installatie. Deze levert daardoor steeds meer toegevoegde waarde, en door de veelheid aan combinatiemogelijkheden ontstaat in de nabije toekomst een maximum aan comfort, veiligheid en energiebesparing.

De voordelen

Een koper van io-homecontrol® producten bespaart geld en tijd. Allereerst zijn de prijzen van io-homecontrol motoren en besturingen vrijwel gelijk aan de prijzen van de bestaande RTS (Radio Technologie Somfy)- motoren en besturingen.  Ook delen io-homecontrol® en RTS de toepassing van draadloze besturingen waardoor het gebruik van dure bedrading en andere installatiekosten in een woonhuis vermeden wordt. Uniek voor io-homecontrol® is de terugkoppeling op de 2-weg bedieningen dat een opdracht ook uitgevoerd is. Zo krijgt u bijvoorbeeld te zien dat de rolluiken naar beneden gaan - ook als u niet eens in dezelfde ruimte bent!

De toekomstverwachting

Door al deze voordelen is io-homecontrol® hét systeem voor de toekomst. Gebruikers zullen binnekort hun apparatuur niet alleen bedienen met de meegeleverde afstandbedieningen, maar ook via het internet. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van een pc, maar ook met een smart phone. Dankzij de terugkoppeling krijgt u altijd een bevestiging dat alles goed is gegaan, ook als de bediening door u vanaf het vakantieadres gedaan wordt!

Samenwerkende bedrijven

Er zijn ook andere bedrijven op de markt die samenwerken met Somfy IO, zodat dit systeem nog verder uitgebreid kan worden, zoals:

  • Honeywell: thermostaatklokken (automatische temperatuurbesturing per ruimte)
  • Velux: electrische besturing van dakraamproducten
  • Niko: besturing van verlichting
  • Assa Abloy: automatische deurvergrendeling