Acryldoek

Eigenschappen van Acryl-doeken

Wanneer uw keuze valt op in de massa gekleurd acryldoek voor uw zonwering, kist u voor de optimale kwaliteit. Via een modern uitgewerkte nabehandeling en door geautomatiseerde permanente controles en labaratoriumtetst van de karakteristieken, wordt niets aan het toeval overgelaten.

Zonweringsdoek is een technisch weefsel dat moet beantwoorden aan uiterst strenge technische normen. Eisen zoals het gewicht van de stof, waterdichtheid, stijfheid, stevigheid en de duurzaamheid van de kleuren worden bepaald, gemeten voor elk type zonweringsdoek en gegarendeerd door de fabrikant.

Geweven met een in de massa gekleurde acrylvezel, is zonweringsdoek speciaal ontworpen voor een duurzaam buitengebruik. Toch kunnen enkele kleine onvolmaaktheden opduiken na installatie van de zonwering: wafelvorming of plooivorming ter hoogte van de naden, of een fenomeen van uitrekken kunnen zich voordoen. Deze onregelmatigheden zijn inherent aan mobiele oprolbare zonwering en doen in geen geval afbreuk aan de technische prestaties en levensduur van het doek. Nijs kan dus in geen geval voor deze onvolmaaktheden aansprakelijk gesteld worden.

Waterdichtheid

Acryldoek wordt waterafstotend behandeld. Zo weerstaat ze aan een lichte regenbui, als een hellingshoek van minimaal 14 graden gerespecteerd wordt en op voorwaarde dat het doekgoed onderhouden wordt. In geval van normale of langdurige regenval, moet het doekopgerold blijven teneinde schade te voorkomen. Wanneer hetd oek toch nat wordt, moet de zonwering volledig geopend worden om het doek optimaal te laten drogen.

Uitrekken

Het doek staat altijd onder een permanente spanning dankzij een systeem van springveren. De naden en de zomen spelen een belangrijke rol, maar moeten tegelijk de meeste spanning opvangen. Wanneer het doek opgerold wordt, komen de naden bovenop elkaar te liggen waardoor ze platgedrukt worden en dit zorgt voor een hogere spanning. Daardoor kunnen naden en zomen licht uitgetrokken worden en zelfs een beetje doorhangen wanneer de zonwering uitgerold wordt.

Plooien / Krijtstreep

Het is mogelijk dat, tijdens het oprollen van het doek, plooien ontstaan in het midden van hetd oek of naast de naden. In het tegenlicht kan een zwarte streep op de plaats van de plooi zichtbaar worden, vooral bij doeken met een lichte kleur.

Wafelvorming

Wafelvorming kan voorkomen ter hoogte van de naden, zomen, of in het midden van het doek. Door de dubeble dikte op het niveau van de naden verkrijgt men een verschillende diameter bij het oprollen van het doek. De spanning, uitgeoefend door de armen van de zonwering, door het gewicht en het doorhangen van de oprollingsas of door de breedte van het doek kan dit fenomeen nog versterken. Dit fenomeen kan zich ook voordoen bij hevige regenval waarbij door het gewicht van het water zakvorming ontstaat.