Doeken

De basisfunctie van een zonweringsdoek kan duidelijk uit de term zelf afgeleid worden: het weren van teveel warmte en zonlicht. Het zonweringdoek uit technische weefsels vervult tegelijk een functionele en decoratieve opdracht. Technische weefsels moeten voldoen een strenge technische eisen en worden tijdens het productieproces onderworpen aan uitgebreide laboratoriumtests. Parameters zijn bv.: oppervlaktegewicht, maximale trekkracht, maximale rekbaarheid, doorscheurkracht, waterdrukbestendigheid, UV-starlingsbestendigheid.

Alle weefsels kunnen min of meer transparant en/of geporforeerd uitgevoerd zijn. De maximale afmetingen van het doek worden bepaald door de fabrikant van het zonweringsysteem. Zonweringsystemen worden tegenwoordig in grote afmetingen geleverd. Onvermijdelijk komen bij het spinnen en weven van grote doeken kleine onregelmatigheden voor, die kunnen leiden tot insluitingen en knoopjes in het doek.

Hoewel bij confectie alleen technische hoogwaardige weefsels gebruikt worden en in alle fasen van het productieproces streng gecontroleerd wordt, is het onvoormijdelijk dat in een doek kleine onregelmatigheden te vinden zijn, in de vorm van zogeheten 'schoonheidsfoutjes'.

Natuurlijk zijn er allerlei verschillende soorten doeken en verschillende toepassingen. Klik in de zijbalk voor specifieke informatie over: acryldoeken, polyesterdoeken, Sergedoeken, Soltisdoeken, Sunvasdoeken en zeildoeken.