Zonweringen

Soorten zonwering:

Voor een overzicht van de Weinor folders zie: 'Nieuws&Info - E-folders Weinor'

Waarom een zonwering?

Buitenzonwering

Buitenzonwering absorbeert een deel van de zonnestraling voordat deze naar binnen kan vallen. Hierdoor valt er slechts een beperkt deel van de straling door het raam. Zo wordt het minder warm dan wanneer de zonwering er niet zou zijn. Het is mogelijk om tot wel 90% van de energie van de zon te weren. Dit kan leiden tot een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden.

In de winter wilt u echter wel gebruik maken van de warmte van de zon. Screens , buitenjaloezieën, luiken, markiezen, uitvalschermen, rolluiken en terrasschermen kunt optrekken zodat ze niet meer voor het raam hangen. Op deze manier kan de zonnestraling ongehinderd naar binnen vallen. Schoepenzonwering hangt permanent voor of boven het raam. In de winter staat de zon echter lager dan in de zomer. Hierdoor kan de zon tussen of onder de schoepen doorschijnen.

 

Werking buitenzonwering

Zonnestraling komt tegen de buitenzonwering. Deze absorbeert en reflecteert een deel van de straling (warmte) en laat een klein deel door. Alleen deze kleine hoeveelheid straling wordt binnen omgezet in warmte.

De zonwering zet de straling ook om in warmte, maar deze kan niet door het glas naar binnen en blijft dus buiten.

 

 

Binnenzonwering

Bij binnenzonwering is het effect op de warmte binnen minder groot. De zonnestraling kan gewoon op het raam en dus naar binnen vallen. Hierdoor wordt de straling binnen omgezet naar warmte.

Binnenzonwering die de straling reflecteert is de beste oplossing om de warmte te beperken. Hierdoor gaat en deel van de zonnestraling meteen weer terug naar buiten en wordt het niet omgezet in warmte.

In de winter kunt u de binnenzonwering helemaal open doen om al de zonnestraling binnen te laten.

 

 

Werking binnenzonwering

Zonnestraling komt door het raam en dan pas tegen de binnenzonwering. Deze absorbeert en reflecteert een deel van de straling. De zonwering zet de straling om in warmte en geeft deze af aan de ruimte waarin deze hangt.

 

Warmte binnen houden met zonwering

Zonwering kan ook isolerend werken. Bij buitenzonwering geldt dit met name voor screens, bij binnenzonwering  voor alle soorten. Tussen de zonwering en het raam zit een stilstaande luchtlaag. Hierdoor is er minder warmte overdracht en blijft er meer warmte binnen hangen. Vooral in de winter kunt u hiervan gebruik maken door 's avonds de zonwering te sluiten.

Bron: Romazo